Preskočiť na menu Preskočiť na obsah Preskočiť na pätičku

O slovenské nápady majú záujem aj v Laose

Aktualizované dňa: 17.01.2018 06:00

Minister financií Peter Kažimír je spolu s viac ako dvadsiatimi firmami zo Slovenska, predstaviteľmi Eximbanky a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) na oficiálnej návšteve Laosu. Počas stretnutí sa laoská strana zaujímala nielen o naše skúsenosti s prípravou rozpočtu, ale aj o opatrenia v boji proti daňovým únikom. Výsledkom návštevy sú aj nové obchodné príležitosti pre slovenských podnikateľov.

Na úvod návštevy sa minister financií Peter Kažimír stretol s podpredsedom vlády a ministrom financií Laosu Somdym Duangdym a neskôr slovenskú delegáciu prijal aj podpredseda laoského parlamentu.
„Naši experti by sa v budúcnosti mohli podeliť o svoje skúsenosti s prípravou rozpočtu ako aj prognózovaním verejných financií. Máme prax a chceme našim kolegom z Laosu ponúknuť spoluprácu nielen pri zostavovaní rozpočtu, ale napríklad aj v oblasti zefektívnenia výberu daní“, povedal P. Kažimír.

Ministri financií spoločne otvorili podnikateľské fórum, počas ktorého mali slovenské firmy možnosť nadviazať vzťahy s partnermi z Laosu. Fóra sa zúčastnilo viac ako dvadsať slovenských a dvadsať laoských firiem. Laoská strana sa zaujímala najmä o oblasti zdravotníctva, potravinárstva, IT a hydroenergetiky. Výsledkom rokovaní je okrem mnohých nových kontaktov aj projekt na vybudovanie závodu v Laose s dodaním technológie na plnenie vody do fliaš. Za týmto projektom stojí okrem dobrého nápadu zo Slovenska aj Eximbanka, ktorá rokuje o možnostiach jeho financovania s najväčšou laoskou bankou. Predstavitelia Eximbanky podpísali s laoským ministerstvom financií aj memorandum o porozumení, ktoré tvorí základný rámec pre rozvoj ďalšej spolupráce v oblasti zvýhodneného financovania rozvojových projektov. Memorandum otestuje v praxi čoskoro aj prvý konkrétny obchodný prípad, ktorého detaily sa v súčasnosti finalizujú. Ide o softvér slovenskej firmy na registráciu automobilov a vodičských preukazov.

„Som rád, že naša cesta má výsledky v podobe konkrétnych projektov, ktoré sa verím budú čoskoro realizovať“, povedal minister financií Peter Kažimír.

Na záver otvoril minister financií slovenský dom vo Vientiane. SR